Βρισκόμαστε στα τέλη του 26ου αιώνα. Η Γη αναρρώνει από τις καταστροφικές εκρήξεις, οι οποίες αφάνισαν την πλειοψηφία του πληθυσμού, εκατοντάδες χρόνια πριν και κατέστησαν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς της, ακατάλληλο για διαμονή, εξαιτίας μη γήινων καιρικών συνθηκών. Οι επιζήσαντες άνθρωποι οργανώθηκαν σε τέσσερις ριζικά διαφοροποιημένες ιδεολογικές κάστες, γνωστές και ως Μονοπάτια, με σκοπό την επαναδημιουργία του κόσμου με βάση τα πιστεύω της καθεμιάς: Αρμονία, Κυριαρχία, Πρόοδος, Σωτηρία. Οι ακόλουθοι κάθε Μονοπατιού ζουν σε καθεστός εύθραυστης ειρήνης και εντελώς απομονωμένα, η μία δίπλα στην άλλη. Το μοναδικό σημείο συνάντησης είναι η τελευταία κύρια πόλη της Γης, γνωστή και ως Πρωτεύουσα.

 


Σε ένα τέτοιο κόσμο λοιπόν, λαμβάνει χώρα το Anachrony, ένα από τα πιο ιδιαίτερα και κλασικά πλέον, παιχνίδια στρατηγικής, που επέστρεψε από το πρόσφατο παρελθόν. Η επανέκδοση της υπερεπιτυχημένης Essential Edition ήρθε ξανά, για να μας θυμίσει τους λόγους για τους οποίους είναι ένας τίτλος που θα έχει πάντα μια θέση στις πιο ενημερωμένες συλλογές των απανταχού gamers. Έχουμε και λέμε:

  • Twist σε κλασικούς μηχανισμούς: Ακούγεται περίεργο αλλά στην περίπτωση του Anachrony έχουμε ένα παιχνίδι τοποθέτησης εργατών που ξεφεύγει από την κλασική λογική που περιορίζεται απλά στο ποιος θα πιάσει, ποια θέση. Οι εργάτες έχουν διαφορετικές «ειδικότητες» ενώ χρειάζονται έξτρα τοποθέτηση για το Exosuit που θα κληθεί να τους προστατέψει όταν ταξιδεύουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ο μηχανισμός αυτός αντανακλά πλήρως το θέμα του παιχνιδιού, κάνοντας τους παίκτες να νιώθουν ότι η παραμικρή τους ενέργεια πρέπει να μετρηθεί καταλλήλως.



  1. Ταξίδι στο χρόνο: Ούτε το στοιχείο της διαχείρισης υλικών είναι κάτι που συναντάμε σπάνια στα επιτραπέζια στρατηγικής. Εδώ όμως έχουμε κάτι μοναδικό. Το Anachrony δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο παρελθόν, σε προηγούμενους γύρους και να τροφοδοτήσουν τους παρελθοντικούς εαυτούς τους, με resources, τα οποία θα δώσουν διαφορετική δυναμική στους μελλοντικούς γύρους. Όλο το παιχνίδι βγάζει θέμα και κάνει τους εγκεφάλους μας να εκρήγνυνται.

  2. Εξαιρετική παραγωγή: Φυσικά ένα game που βγάζει τόσο έντονη ατμόσφαιρα και θεματολογία δεν θα μπορούσε να μην την υποστηρίζει με την ανάλογη παραγωγή. Το παιχνίδι είναι πραγματικά πανέμορφο, με πολύ ποιοτικά υλικά, ενώ παράλληλα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τον παίκτη κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας, ώστε να μην χάνεται στην πολλή «πληροφορία». Το upgrade pack με τις μινιατούρες απογειώνει ακόμα περισσότερο την εμπειρία.


  1. Αντίστροφη μέτρηση....: Πιστό σε μία δυστοπική θεματολογία, η οποία υποστηρίζεται καθόλη τη διάρκεια της παρτίδας, το Anachrony κορυφώνεται στους τελευταίους γύρους, όπου... πέφτουν κορμιά. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το ότι, από τον 4ο γύρο και μετά, το τέλος (όλων) πλησιάζει συνεχώς. Ο Κατακλυσμός έρχεται και οι προσπάθειες των αντιπάλων γίνονται όλο και δυσκολότερες. Με πολλές περιοχές να χάνονται διαδοχικά, η μία μετά την άλλη, οι επιλογές των παικτών θα είναι ολοένα και λιγότερες και οι αποφάσεις απόλυτα σφιχτές. Παρά τη δυσκολία των κανόνων του (που είναι αρκετοί) η πρόοδος του παιχνιδιού εξελίσσεται πολύ οργανικά, κάνοντας άπαντες στο τραπέζι να νιώθουν πως «κυλούν» μαζί με την εξέλιξη της πλοκής, ως πρωταγωνιστές σε μια σειρά επιβίωσης, επιστημονικής φαντασίας.